dimecres, 31 d’octubre del 2012

Han nascut! Ja som mares!

Avui ha sigut una dia de moltes emocions, i no només bones ja que en un principi pensàvem que la femella s'havia menjat tots els ous. La cosa ha anat de la següent manera: companys de classe de l'altre grup ens han dit que no havien vist els ous i que, al parlar-ho entre ells i amb la professora, havien arribat a la conclusió que la femella se'ls havia menjat perquè el mascle no els havia fecundat.

Hem pujat al laboratori corrent a verificar-ho i hem observat que els ous no havien desaparegut sinó que la femella els havia arraconat al centre de coco, on també hi estaven posats ella i el mascle. Ho hem trobat estrany i hem formulat diverses hipòtesis: els estava incubant, els estava protegint, el mascle els estava fecundant, etc.

De sobte, però, el mascle ha sacsejat el coco i hem vivenciat el que serà, segurament, el moment més emocionant de tot aquest procés de treball: el naixement dels peixets. Al sacsejar el coco, han sortit disparats en totes direccions desenes de peixets minúsculs. Al estar repartits, la femella els ha anat a buscar un per un i, agafant-los amb la seva boca, i els ha tornat a portar a fins del coco.

Estem molt emocionades perquè hem aconseguit un dels objectius que ens proposàvem a l'iniciar aquest treball i que, d'alguna manera, ens havia fet decidir per aquesta espècie de peix i no una altra: que tenien facilitat per reproduir-se i volíem estudiar-ne el procés fins al naixement de les cries. Ara, no podem parar de fer-nos preguntes entorn a la seva evolució, sobretot durant aquestes pròximes setmanes que no hi serem per veure-ho.

Finalment, doncs, pel que fa al problema de les setmanes de pràctiques hem acabat decidint que els deixarem aquí i la dona de la neteja s'encarregarà d'alimentar-los ja que no trobem viable emportar-nos els peixos i el coco amb totes les cries dintre perquè no sabem com reaccionarien. Preferim veure com creixen dins de l'hàbitat que hem creat al laboratori.

A continuació us deixem tres fotografies: la primera, feta a l'instant quan han sortit totes les cries del coco i les altres dues de quan hem separat un peixet recent nascut i l'hem observat al detall:



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada