dilluns, 22 d’octubre del 2012

Indaguem en la seva reproducció

Seguint amb la investigació sobre on s’ubiquen els peixos dins l’aquari, ens vam preguntar si potser necessitaven un espai tancat per posar els ous i hem trobat que la  reproducció és un  procés complex a la  majoria de les  espècies animals;  els peixos com a grup zoològic, són els màxims exponents de diversitat. En un sentit ampli, la reproducció dels peixos abasta des de la manera d'obtenir parella fins  a la  cura de la  descendència,  passant per l'obtenció  o  construcció del  lloc  de  posta  i la  posta  pròpiament dita.

Tanmateix,  dins  del  comportament reproductiu  podem trobar  dues grans  tendències: una  representant d'una  actitud  agressiva  i una  altra de sexual.  Els  peixos competeixen per diferents  recursos en el  decurs del seu  procés  reproductiu. Són els mascles els qui acostumen a cercar les femelles, iniciar el ball nupcial i lluitar per la  parella. S'atreu el  company sexual amb senyals especials (normalment visuals) que simultàniament redueixen la  por al  contacte. L'atracció d'una parella pot venir donada per la  presència d'un niu.

A més, segons un portal Web d’opinions que parla en concret d’aquesta espècie de peixos, ens informa que es reprodueixen molt fàcilment. Aproximadament les femelles cada 20 dies estan disposades a reproduir-se. Des de la posta dels ous fins a la desaparició d’aquests s’observarà que els progenitors treballen dur per a formar una cova. També ens informa que és bo que nosaltres els haguem facilitat aquesta creació de la cova, com amb el coco. (Un exemple clar és aquesta fotografia:)


Archocentrus nigrofasciatus forma albina

Segons un article publicat a la revista de l’Alguer ens diu que la majoria dels peixos territorials, com ho són els nostres,  preparen  el  lloc  de posta. Ja sigui netejant-lo i fent-lo apropiat per a la fixació dels ous o bé modificant-lo  per aconseguir una major protecció durant el  desenvolupament embrionari. Si ens fixem en el tipus de modificació de I'entorn, creiem que  els nigrofasciatum són “utilitzadors de refugis”. Aquesta és una forma  més especialitzada de protecció de la  descendència, caracteritzada per aquells peixos que introdueixen els ous en cavitats naturals, ja  fetes,  com per exemple les escletxes del  substrat  o  a  les  closques  de mol·luscs  o crustacis vius. En el nostre cas seria dins la cavitat del coco.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada